Skip to main content
Til toppen

Solskinnshistorier

Her er noen av de innmeldte sakene hvor sikkerhetsutstyr fra Elotec har reddet liv og verdier.

Les mer om Elotec EloRa og vår brannalarm

Brannalarm

EloRa - smart trådløs sensorteknologi

April 2024

En bonde i Østfold opplevde at brannalarmen gikk i kjelleren uten synlig røyk. Etter noen minutter sto det flammer ut av stikkontakten. De fikk da slukket branntilløpet og avverget en større brann. Bonden var imponert over så tidlig deteksjon fra brannalarmsystemet og setter pris på den årlige kontrollen som gjennomføres. Installsjonen består av Voice brannalarmsentral. 

Juli 2024

En bonde fikk brunstvarsel på en av sine Bolus-sensorer, det viste seg å stemme. I tillegg kom det et varsel om lavt vanninntak, hvor det viste seg at vannkaret var fullt av møkk slik at det ikke var mulig å drikke. Bonden var imponert og fornøyd med EloRa-systemet. 

April 2024

Brannalarm fra Elotec varslet tidlig om en brann i en leilighet i 5 etg. i Oslo.

En brannalarm fra Elotec M40-sentralen varslet en tørrkoking og en sovende person lå i leiligheten. Brannvesen tok seg inn med stigebil og fikk reddet beboer. Takket være rask deteksjon, varsling og brannvesen, ble det ingen fysiske skader. 

Juni 2024

En gartner i Trøndelag fikk varsel om kritisk høy temperatur i El-skap. Elektrikker ble tilkalt og det viste seg at det var dårlig kontakt på koblinger i El-skapet.
Tiltaket for å unngå at dette skulle utvikle seg videre til å bli en brann vår å ettertrekke alle koblinger på kontaktorer og sikringer i El-skapet.

Mars 2024

Brannalarm fra Elotec avverget en brann i et fjørfehus på Løten. 
En påbegynnende brann i en motor bla raskt oppdaget av brannalarmanlegget og varslet gårdbrukeren slik at en potensiell storbrann ble avverget. 

August 2023

En gårdbruker benyttet EloRa temperatur og fuktighetssensor til å dokumentere god lagring av sine produkter og eksportere rapporter på denne dataen til mattilsynet. 
Sparte tid og penger da dette er noe som er blitt utført manuelt tidligere.

Februar 2024

Fjøsbrann i en armatur i Nord-Trøndelag. Brannvarslingsanlegget varslet bonden i tide til å slukke brannen og lufte ut fjøset. 900 griser ble reddet av brannalarmen. 

https://www.adressa.no/nyheter/trondelag/i/rlojll/rykket-til-brann-i-fjoes (pluss-sak)

Mai 2023

Grønnsaksprodusent avverget branntiløp, takket være varsel fra Elotec EloRa og riktig reaksjon.
Noen dager før varsel om høy temperatur i El-skapet var det utført el-kontroll med termografering. 
Elektriker ble tilkalt til gården og åpnet skapet som hadde registrert varmgang, da han åpnet El-skapet kjente en intens varme fra sikringsskapet. Det viste seg å være en sirkulasjonsvifte som hadde gått i stykker. I dette skapet ble det målt en temperatur på over 100 °C. Feilen ble rettet på stedet og temperaturen i skapet gikk tilbake til akseptabel temperatur.

November 2023

Pipebrann på gård i Trøndelag ble varslet med nyinstallert utringer (ELO-IOT42) fra Elotec. Slik at brannvesen kom tidsnok til å slukke en potensiell storbrann.

https://www.opp.no/nyheter/i/P4lKJ5/rykket-ut-til-brann-i-troenderlaan

April 2023

Branntiløp i El-skap i et stort gartneri på Lier ble oppdaget tidlig av EloRa-EloTemp. Gartner fikk varsel på sin telefon og iverksatte tiltak for hindre at brannen fikk utviklet seg. Verdier for 60 millioner og 13 000m2 bygningsmasse ble reddet.

August 2023

Metallco Oppland har brannalarm fra Elotec installert av Brakon AS som har reddet bygningsmassen nylig ved brann.

Det var batterier som har tatt fyr: https://www.oa.no/brann-hos-metallco-i-hunndalen/s/5-35-1787629

Februar 2021

En gårdbruker i Stange tok kontakt med sin faste elektrikker pga varsel fra Elotec-EloRa systemet om høy temperatur i et av El-skapene i boligen. 
Elektrikeren rykket ut og kjente straks at temperaturen var uvanlig høy på en komponent i El-skapet. Komponent med feil ble byttet på stedet og temperaturen i skapet gikk tilbake til normal temperatur. En potensiell storskade ble forhindret takket være tidlig varsel fra Elotec EloRa systemet. 

Juli 2023

20 år gammelt brannalarmanlegg fra Elotec varslet brann i et stabburd på Tyristrand. Ingen var hjemme, men naboer hørte brannalarmen og fikk varslet nødetater som berget 20 dyreliv. 

https://www.nrk.no/stor-oslo/brann-i-stabbur-pa-tyristrand-1.16485780

Mai 2022

Brann i verktøy på en gård i Lier ble oppdaget av Elotec Aspect og varslet beboer på natten som kunne kontakte brannvesen som slukket brannen. Saken er omtalt av Drammens tidene.

Juli 2021

Takket være Elotec brannvarslingsanlegg ble en gård i Snåsa reddet grunnet tidlig varsling av Elotec Aspect med klasse B følsomhet.

Kårkona var hjemme, og hørte alarmen gikk, hun slapp deretter alt hun hadde å sprang ned i driftsbygget hvor bygget var fullt av røyk.

Hun fikk lokalisert kilden til røyk som var en 6 år gammel minilaster, i det hun er i driftsbygget blusser det opp flammer fra minilasteren som ble raskt slukket med 2 bøtter vann.

Mars 2021

Avverget brann i Revetal. Gårdbruker ble vekket av brannalarmanlegget fra Elotec og løp ut i driftsbygg for å undersøke.

Det viste seg at det var en påbegynnende brann i et elektrisk vanntrau. En potensiell storbrann ble avverget pga tidlig varsling fra Elotec-anlegget og en sikkerhetsbevisst gårdbruker, dette i kombinasjon gjorde at branntilløpet kunne slukkes før spredning.

November 2020

En varmluftsovn i grisefjøset på Holt landbruksskole tok fyr.

Aspirasjonsdetektoren som sikrer grisefjøset ga tidlig alarm og varslet fjøsmester via alarmsender ELO-IOT42.

Fjøsmester rykket ut og fikk avverget en storbrann som kunne ført til tap av store verdier og dyreliv.

Mars 2020

Takket være Elotec anlegget og aspirasjonsdetektor med KL B følsomhet ble liv og verdier reddet. Ingen skader på mennesker, dyr eller bygning.

Fra Twitter: Torsdag kveld kl. 22.20 meldte politiet på Twitter at nødetatene rykket ut til en gård i Selbu. Det var meldt om røyk fra en driftsbygning og melder var varslet fra en røykvarsler. Det var ikke sett flammer og det tok tid før røykkilden ble lokalisert. Det viste seg at røykutviklingen var fra en vifte. Det ble en stund vurdert å evakuere ca 100 dyr, men det ble ikke iverksatt. Det oppsto ingen skader på mennesker, dyr eller bygning

Januar 2020

Vår kunde informerte om at gårdbruker på Degernes har opplevd et branntilfelle i Romjulen 2019.

Brannen oppsto i en lysarmatur i driftsbygget. Aspirasjonsdetektor har på et tidlig tidspunkt detektert røyk og gitt alarm.

Kunden har fått kontroll på brannen selv og det er ifølge kunde minimalt med skader. 

Juli 2019 

Tidlig varsel fra Elotec anlegget til gårbruker i Beistad har berget fjøset og dyrene. Gårdbrukeren kjøpte anlegget i 2010 og har en aspirasjonsdetektor

Saken er omtalt i adressa.no: https://www.adressa.no/pluss/nyheter/2019/07/05/Sprang-ut-da-brannalarmen-gikk-19431909.ece

Juni 2019

Berget 150 dyr da det tok fyr i fjøset.
Tidlig varsling fra Elotec berget liv og verdier

Bonden var innendørs da han hørte brannalarmen gikk, og skjønte med en gang at det brant i fjøset på gården.

 

Januar 2019

Tidlig varsling fra Elotec reddet 50 kyr i Verdal i Trøndelag. 
Blant annet NRK og Adressa omtalte saken i dag tidlig. 

Politiet opplyser om at det var små marginer som gjorde at de fikk reddet alle dyrene. Dersom de ikke hadde oppdaget brannen og fått tidlig varsling kunne det gått fryktelig galt.

 

Desember 2017

Aspirasjon detekterte brann på utsiden av bygget.
Hos en bonde ble det nylig detektert brann på utsiden av driftsbygget. En presenning hadde blåst og dratt med seg et strømgjerde. Gnister hadde antent presenningen og aspirasjonsdetektoren inne i fjøset detekterte brannen. 

Bonden fikk tidlig varsling fra aspirasjonsdetektoren og avverget brannen. Bonden er glad for at han ble varslet tidlig av Elotec-anlegget og at han har rutine for årlig service på anlegget sitt i desember hvert år.

 

Desember 2017

350 griser reddet.
Fredag 15.12 ble en storbrann avverget på grunn av tidlig varsling. En vifteovn hadde tatt fyr i fjøset med 350 griser. På grunn av tidlig varsling fikk bonden kastet vifteovnen i snøen. 

Bonden er glad for at han ble varslet tidlig av alarmsirener i våningshuset og at han har utført årlig service på anlegget i september tidligere i år

 

Oktober 2017

Reddet 120 storfe og driftsbygg.
Onsdag 6. september fikk en gårdbruker i Lyngen i Troms varsel om branntilløp i fjøset. Elotecs aspirasjonsdetektor ASPECT ga tidlig varsel til gårdbrukeren slik at han selv fikk slukket brannen med pulverapparat.  Årsaken til branntilløpet var en kortslutning i en termostat i fjøset. Denne hadde trolig fått fuktskade under vasking med høytrykkspyler.  Obligatorisk årlig kontroll av brannalarmen var utført i august for å sikre ytelsen, og gårdbrukeren var meget glad for tidlig deteksjon. 

 

Autust 2017 

Takket være Elotec brannvarslingsanlegg, ble en gårdbruker fra Verdal vekket midt på natten av alarmen. Gårdbruker sprang ut til fjøset i undertøyet og fikk tømt pulverapparatet, og avverget en stor brann. Denne innsatsen reddet livet til 600 gris. Aspirasjonsanlegget ble installert i 2003. Les sak på https://www.innherred.no/nyheter/i/M15XJK/tomte-pulverapparatet-og-berget-garden

Juni 2017

Lørdag 10. juni begynte det å brenne i et bolighus på en gård i Øvre Eiker - sannsynligvis forårsaket av levende lys.
Takket være brannalarmen kunne huseier få ut en eldre kvinne og starte slukkearbeid før brannvesenet kom til stedet. 
Bruker sier de er svært takknemlige for alarmanlegget, og mener at det berget livet til kvinnen som bor i huset.

 

Desember 2016

Berget 600 griser fra fjøsbrann. 
I går, søndag 18.12 ble det avverget en storbrann i et fjøs i Verdal.
Her var det 600 griser som ble reddet. Bonden er kjempeglad for lydnivået på brannalarmanlegget og at han hadde full service i juni.

 

Desember 2016

Avverget storbrann i driftsbygning på Lønset i Oppdal.
Natt til 13 desember oppstod det et branntilløp på en gård på Lønset, som følge av en elektrisk feil i en varmeovn.

Bonden er veldig glad for tidlig varsling, som gjorde at han fikk slukket brannen på egenhånd. Hadde det ikke vært for Elotecs tidlige deteksjon, frykter bonden at hele bygget ville brent ned.

 

Desember 2016

Reddet liv i Lærdalsøyri.
Det trådløse brannalarmsystemet fra Elotec, overvåker det vernede trehusmiljøet på Lærdalsøyri, og sørget for å redde liv mandag 12. desember. Brannsjef i Årdal og Lærdal, Gaute Johnsgaard forteller at brannalarmanlegget kan ha forhindret spredningen av en potensiell stor brann.  

 

September 2015

Brann i et stort gartneri ble oppdaget tidlig av Elotec Aspect. Brann startet etter eksplosjon i en lyspære etter arbeidstid og deteksjon skjedde raskt, slik at varslingen gjorde at ansatte kom til stedet og fikk slukket brannen før den utviklet seg. Verdier for 80 millioner og 25 000m2 bygningsmasse ble reddet. 

August 2015

Brannalamen berget gårdsbruk i Rindal.
Investering i eget brannvernutstyr svarte seg for en gårdbruker i Rindal på onsdag. Han var på vei bort fra gården, men reagerte raskt da alarmen gikk mens han fylte diesel på traktoren. Alarmen kom fra bolighuset, hvor det viste seg å ha tatt fyr i kjøleskapet. Bonden fikk slukket brannen selv, og da brannvesenet kom til stedet sto de for ettersyn og utlufting.

Skaden ble dermed begrenset til kjøkkenet, og noe røyklukt i huset, men gårdbrukeren gir uttrykk for at om det ikke hadde vært for brannvarslingsanlegget ville hele gården brent til grunnen.

Februar 2015

Storbrann i fellesfjøs avverget.
Det stod ca. 200 dyr i fellesfjøset ved Eigersund da det oppstod brann i pumperommet. Gårdbruker ble vekket av alarmen, og nødetatene rykket ut like før midnatt. Alt bra med både gårdbruker og dyr.
 

 

Desember 2013

Branntilløp i våningshus ble tidlig varslet og slukket.
En sluttbruker i Vestfold ble vekket av alarmen midt på natta. Ved undersøkelse fant han en ulmebrann i boligen som lett kunne utviklet seg og satt både hus og liv i fare. Tidlig varsel fra Elotec-anlegget gjorde at tilløpet kunne slukkes før spredning.

 

November 2013

Avverget brann i hønsehus i Vanylven.
Elotec aspirasjonsdetektor i hønsehuset varslet da det begynte å brenne i en kompressor. Personell kom dermed raskt til og fikk slukket med egeninnsats, slik at tilløpet ble begrenset til kompressorrommet.

 

Oktober 2013

Elotec-anlegg reddet barnehage.
Da det begynte å brenne i det elektriske anlegget ved Heggum Friluftsbarnehage i Røyken sist søndag, var det telefonvarsling fra brannalarmen som gjorde at eierne kom raskt til og fikk slukket brannen. Hurtig varsling og reaksjon gjorde at det ikke er brannskader i lokalene utover veggen der tilløpet startet, selv om det naturligvis måtte luftes godt. Barnehagen åpnet som vanlig mandag morgen. - Dette viser hvor viktig det er å ha en brannalarm som fungerer, sier politibetjent Truls Norhagen ved Røyken og Hurum lensmannskontor.

 

Mai 2013

Brannmester svært fornøyd med Elotec-anlegg i Posebyen.
Takket være varsling fra Elotec-anlegget med direkte forbindelse til brannstasjonen, kom brannvesenet raskt til stedet og fikk slukket da det begynte å brenne i en tørketrommel i Posebyen i Kristiansand tirsdag ettermiddag.
Posebyen er ett av flere områder med verneverdig trehusbebyggelse som er sikret med anlegg fra Elotec.

- Vi er veldig fornøyde med varslingssystemet i Posebyen. Det fungerte helt etter intensjonen, og vi traff rett på stedet uten forsinkelse, sier brannmester Trond Busterud.

 

Februar 2013

Brannsjefen: Varslingsanlegg er gull verdt.
Da det begynte å brenne i en driftsbygning på Kvam onsdag kveld, ble beboerne på gården raskt varslet av Elotec-anlegget, og fikk flammene under kontroll med pulverapparater.

Varsling og egen slukkeinnsats berget dermed 200 gris og 75 storfe som stod i fjøset – brannen startet bare få meter unna storfebesetningen. Brannsjef i Midt-Gudbrandsdal Brannvesen, Per Martin, uttalte at varslingsanlegg er gull verdt, og at de fleste gårder heldigvis har dette nå. Han sier dette kunne gått mye verre om branntilløpet ikke var blitt detektert så tidlig.

 

November 2012

Avverget brann i Rindal. 
Klokken 01.30 en natt i august gikk alarmen på et bruk i Rindal da en høytrykksvasker hadde tatt fyr.  Takket være varselet fra Elotec-anlegget kunne gårdbrukeren selv slukke brannen med pulverapparat før den rakk å spre seg. Det var ingen dyr i driftsbygningen, men mange bygg lå tett sammen, og installatør melder at det lett kunne fått alvorlige konsekvenser om det ikke var for brannalarmen.

 

September 2012

Varsel til mobiltelefon reddet 1400 griser.
Grisebønder på Jømna unngikk storbrann i driftsbygning med 1400 griser takket være varsling fra Elotec-anlegget og egen slukkeinnsats. Ekteparet var borte fra gården da alarmen gikk, men fikk varsling på mobiltelefonen og skyndte seg tilbake. Vel fremme konstaterte de at det brant i et sikringsskap, og kona fikk slukket brannen med et brannslukningsapparat. I følge utrykningsleder Arne Lileng i Midt-Hedmark Brann- og redningsvesen er det ingen tvil om at sikringsutstyret og slukkeinnstatsen var redningen for fjøset og de 1400 grisene.

 

September 2012

Bolighus på gård i Folldal reddet av brannalarmen.
En gårdbruker i Folldal er glad for at han har brannalarm i alle bygg etter at det begynte å brenne natt til onsdag i forrige uke. Elotec-anlegget varslet, og brannvesen ble tilkalt og fikk slukket brannen. Brannen startet  i gammelstua som ligger bare 10m fra hovedhuset, og i følge gårdbrukeren ville brannen utvilsomt ha spredt seg om de ikke hadde blitt varslet av Elotec-anlegget. 

 

Mai 2012

Meldal Brannvesen: "Svært godt brannvarslingsanlegg forhindret storbrann!".
Fredag ettermiddag varslet Elotec-anlegget på et gårdsbruk i Meldal da det brøt ut brann i kjelleren i bolighuset, og beboerne klarte å begrense brannspredningen ved å holde kjellerdøra stengt. Tross røykskader i huset uttalte Meldal brann- og redningsvesen, da brannen var slukket, at uten et godt brannalarmanlegg kunne dette gått galt.

 

Mars 2012

Elotec-anlegget reddet bergstaden fra flammene.
Natt til lørdag 17. mars gikk alarmen igjen på Røros. Brannvesen rykket ut til Bergmannsgata etter at alarmanlegget fra Elotec varslet at det var en brann under utvikling. Arbeidets Rett skriver at det i en bopel midt i Røros sentrum ble gjenglemt et brennende stearinlys i en lanterne av tre. I firetiden om natta hadde dette ført til en begynnende brann, og røykutviklingen fikk alarmanlegget fra Elotec til å løse ut.

I dette tilfellet handlet beboeren raskt og fikk selv den brennende lanternen ut av huset, men brannvesenet uttalte til Elotec at uten brannalarmen ville dette gått riktig ille.

 

Februar 2012

Elotec avverget nok en brann på Røros.
Litt etter klokken 2 natt til 26. januar rykket brannvesenet ut etter at Elotec-anlegget varslet brann i Kjerkgata. De fant at det hadde tatt fyr i noen pappesker – trolig i forbindelse med bruk av varmluftspistol for å tine vannrør. Huseier hadde delvis fått slukket tilløpet selv, og brannvesenet fikk enkelt kontroll på situasjonen og sjekket at det ikke var skjult varmeutvikling i tak og vegger. Både brannvesen og reiselivssjef benevner bybrannanlegget fra Elotec som noe av det ypperste innen brannsikring. Den verneverdige bebyggelsen i verdensarven Røros sikres av et Elotec ROYAL trådløst brannalarmsystem med 1200 enheter.

 

Desember 2011

Elotec brannvarsling reddet dagen i Tingvoll.
Hele familien befant seg i driftsbygningen da det oppstod et branntilløp i bolighuset. Rask varsling fra Elotec-anlegget gjorde at tilløpet kunne stoppes uten dramatikk. Ledningen til en lampe på soverommet til sønnen i huset hadde gått varm og lå og glødet. Da sirenene ulte kom sluttbruker raskt til og fikk kontroll på situasjonen.

 

April 2011

Grisefjøs på Inderøy reddet fra flammene.
Branntilløpet var forårsaket av en varmelampe som falt ned - tidlig varsel fra Elotec-anlegget gjorde at større skader ble unngått. Gårdbrukeren selv var borte fra gården da dette skjedde, men leieboeren hørte alarmen og varslet både bonden og brannvesenet. To brannmenn som var på en tilstelning like ved kom raskt til stedet, og fikk slukket brannen før det oppstod nevneverdig skade.

 

April 2011

Brann i barnehage forhindret av Elotec brannalarm.
Begynnende brann i et sikringsskap/teknisk rom tilknyttet ventilasjonsanlegget ble raskt detektert og varslet av Magnum 25-anlegget. Brannvesenet kom fort til stedet, gikk inn med røykdykkere og fikk brannen under kontroll.

 

April 2011

Elotec KANALO avverget fjøsbrann.
En gårdbruker på Kyrksæterøra hadde tidligere opplevd begynnende brann i en av sine viftemotorer, og ettermonterte derfor KANALO viftemotordeteksjon. Nå har dette tiltaket forhindret et nytt branntilløp.

 

Mars 2011

Fjøs med 30 kyr reddet av brannalarmen.
Sist på februar var det branntilløp på en gård i Rakkestad. Motorvarmeren på traktoren hadde tatt fyr, men varsel fra brannalarmen gjorde at spredning ble unngått

 

Februar 2011

Elotec aspirasjonsdetektor forhindret brann i Tyskland.
I 2009 startet en brann i en container utenfor veggen til et resirkuleringsanlegg for restavfall i Nützen/Kaltenkirchen. Røyken trengte inn i bygningen, og ble raskt detektert av Elotecs ASPECT.

Januar 2011

Elotec-anlegg hindret storbrann i potetlager.
Om morgenen 21. desember gikk alarmen på en gård i Østre Toten. Tykk halmrøyk gjorde at gårbrukeren selv ikke fikk utrettet noe, men brannvesenet kom raskt til og slukket.   Brannen startet på grunn av varmgang i skjøteledningen til en godkjent vifteovn. Dette antente i sin tur halm som var benyttet som isolasjon i potetlageret. Brannsjef Anders Brusveen gir alarmanlegget æren for at alt gikk bra, og berømmer samtidig god orden og tilgjengelighet på gården.

 

Desember 2010

Elotec KANALO berget grisefjøs.
Natt til julaften varslet Elotec-anlegget begynnende brann i ventilasjonsanlegget i et fjøs i Årdal. KANALO er Elotecs unike løsning for å sikre viftemotorer i luftekanaler. Takket være den tidlige varslingen fra denne enheten ble bygningen kun påført små skader, og et kostbart opphold i driften ble unngått.

Desember 2010

Branntilløp på Røros stanset takket være Elotec brannalarm.
Søndag 28. november begynte det å brenne i en vedkasse i en bygård på Røros. Det trådløse brannalarmanlegget som sikrer Røros sentrum varslet raskt brannvesenet, som rykket ut og fikk slukket branntilløpet.

 

August 2010

Millionbrann i gartneri på Nodeland avverget.
Varsling fra Elotec-anlegget gjorde at brann i et veksthus av akryl kunne slukkes raskt. Skadeomfanget ble dermed sterkt begrenset, og verdier for flere millioner ble reddet fra flammene.

 

Mai 2010

Avverget brann i finsk storfehus med 500 dyr.
Tidlig varsel fra Elotec-anlegget ved varmgang i viftemotor gjorde at en potensiell storbrann ble unngått.
I dag på formiddagen ga Elotec-anlegget hos en kjøttprodusent i Muhos, Finland alarm. Da sluttbrukeren kontrollerte bygget alarmen kom fra, oppdaget han at tre ventilasjonsvifter hadde stoppet, og Aspect hadde detektert røyk fra en av disse. Gårdbrukeren mener at uten brannvarslingsanlegget ville ikke feilen blitt oppdaget, og kunne lett ha ført til en storbrann. Anlegget dekker to bygninger med til sammen 500 dyr.

 

Mai 2010

Lagerbygg på Frosta reddet.
Brannalarmanlegget fra Elotec ble helten da en gammel traktor tok fyr inne i en lagerbygning. 14. mai begynte det å brenne i en gammel traktor som sto parkert i en lagerbygning hos en gårdbruker på Frosta. Alarmanlegget varslet tidlig, slik at man med hjelp av brannvesenet fikk trukket den brennende traktoren ut av bygget og hindret nedbrenning.

Mars 2010

Elotec-anlegg reddet 300 griser og 70 storfe på Bryne.
Om kvelden den 2. mars tok det plutselig fyr i traktoren som stod parkert midt inne på låven. Sluttbrukeren fikk selv slukket brannen ved hjelp av tre brannslukningsapparat.

– Eg er sjeleglad at eg hadde brannvarslingsanlegg, og at eg hadde fleire brannsløkkingsapparat tilgjengeleg. Det tar ikkje mange sekundane å tømma eit slikt, sier Haugland.

 

Februar 2010

Brann avverget i Sortland.
Begynnende brann i en vifteovn ble varslet av Elotec-anlegget, og en nabo som hørte alarmen kom til og fikk hindret ytterligere utvikling. Brann ble forhindret av at Elotec-anlegget varslet. Ingen var hjemme på gården da alarmen gikk. Fordi nabokona tilfeldigvis gikk forbi gården og hørte sirenen ble brannen oppdaget i tide, og det ble kun skade på en vifteovn.

I forbindelse med denne hendelsen oppdaget gårdbrukeren at at de ikke fikk varsel på telefon. Den analoge telefonlinjen var blitt oppsagt uten å tenke på at de da ville miste utringingsfunksjonen på brannvarslingsanlegget. Ny GSM-sender som genererer analoglinje er nå anskaffet.

 

Februar 2010

Brannalarmen reddet liv i Loshavn.
– Vi fikk avverget en veldig stygg brann, sier utrykningslederen i brannvesenet. Elotec ROYAL trådløs brannalarm ble montert i Loshavn ved Farsund i 2009. Natt til mandag 22. februar 2010 varslet anlegget brann fra ett av husene, og en eldre mann ble reddet ut av røydykkere. Huset hvor brannen startet lå lengst mot øst i trehusbebyggelsen, og vinden sto fra øst. Utrykningsleder Trygve Danielsen sier at anlegget mest sannsynlig avverget en veldig stygg brann.

 

Februar 2010

Alarmen reddet tre menneskeliv.
Natt til 1. februar begynte det å brenne i våningshuset på en gård i Levanger. Alarmen hadde varslet at noe var på gang allerede noen dager før brannen faktisk brøt ut. Da alarmen gikk om natta, viste det seg at det kom røyk fra en ovn i den ene leiligheten i våningshuset. Brannvesenet ble umiddelbart varslet, og slukkeforsøk iverksatt. Det ble betydelige skader i våningshuset, og familien er sikre på at alarmen berget liv.

 

Februar 2010

Storbrann avverget i Sogndal.
Søndag 31. januar gikk alarmen i et våningshus i Sogndalsdalen mens bonden satt hjemme i stua. Gårdbrukeren klarte med god hjelp å forsinke brannforløpet til brannvesenet kom til stedet og slukket brannen. Huset fikk store røyk- og vannskader, men uten alarm og godt arbeid med flere brannslukningsapparater ville det brent helt ned, og brannen ville mest sannsynlig ha spredd seg til driftsbygningen like ved.

 

Januar 2010

Gårdbruker på Lundamo takker brannalarmen for at han klarte å redde noen av dyrene sine. Natt til 19. januar begynte det å brenne i et fjøs på Lundamo i Sør-Trøndelag. Takket være alarmen fikk bonden reddet ut rundt to tredjedeler av besetningen.

 

Januar 2010

Elotec-anlegg hindret brann i Aure.
Søndag 10. januar gikk brannalarmen hos en sluttbruker i Aure da det tok fyr i sikringsskapet i fjøset. Brukeren kom til og fikk selv slukket branntilløpet.

 

Januar 2010

Driftsbygg med 55 storfe reddet på Jevnaker.
Brannen ble oppdaget like før midnatt, natt til 6. januar. Takket være tidlig varsling fra det trådløse alarmanlegget ROYAL fikk bonden sammen med brannvesenet berget 55 dyr og den store tømmerlåven.

 

Januar 2010

Gartneri på Nesodden reddet fra flammene
Natt til 1. juledag 2009 begynte det å brenne i en pottemaskin på Strand Gartneri på Nesodden. Kunden var i veksthuset kl. 23.30 julaften, og da var alt ok. Kl. 09.00 neste morgen gikk brannalarmen, og kunden løp ned i gartneriet og fikk slokket brannen. Bygning med løsøre har en verdi på ca. 9 mill.

Oktober 2009

Brann avverget i Ulvik
Branntilløpet skjedde kl 04:00 natt til 9. oktober. Gårdbrukeren våknet av alarmen, fikk raskt på seg klær og sprang ca 40 m rett ned til fjøset. Han kunne se flammer gjennom vinduet, og skjønte at handling måtte skje umiddelbart. Brannslukningsapparatet var plassert like innenfor inngangsdøra, arnestedet ca 2 m unna. Gårdbrukeren grep pulverapparatet og mener han slukket brannen innenfor ca 5 sekunder!

Brannårsak: En bevegelsessensor i taket (som forøvrig ikke er en del av Elotec-anlegget) hadde tatt fyr. Glødende plastmateriale hadde falt ned og tatt fyr i en dynejakke i kunstfiber og div. tauverk i kunstmateriale, som lå over en europall som sto plassert opp langs veggen. Flammene var mindre enn 1m fra høylageret. Han hadde en besetning på 21 sau inne i fjøset, og påstår at innen få minutter ville dette endt med en fullstendig katastrofe. En meget godt fornøyd kunde!

 

August 2008

En bonde i Hasselvika fikk varsel fra alarmanlegget under OL-sendingene lørdag 9.august. Han fikk via alarmanleggets betjeningspanel konstatert at det var brann inne i redskapshuset, og fikk gitt beskjed til sin kone om at hun måtte ringe brannvesenet øyeblikkelig. Deretter fikk han sammen med en nabo slukket brannen ved hjelp av 5 stk. 6 kg pulverapparat.  Skadene ble begrenset til skade på en port og noe mindre sotskader.

 

Desember 2007

Brannvarslingsanlegget berget menneskeliv i Sør-Trøndelag
Mandag morgen ble ekteparet vekket av brannalarmen. En søppelbøtte hadde tatt fyr i rommet ved siden av soverommet deres. Ektemannen reagerte raskt og fikk tatt ut søppelbøtta – hadde det ikke vært for brannalarmen er han redd for at de kunne omkommet av røykforgiftning.

 

Oktober 2007

Traktoren sto i lys lue inne på låven da brannalarmen gikk
Lørdagskvelden ble slett ikke som planlagt for en gårdbruker i Trøndelag. Han hadde gjort unna fjøsstellet og satt seg sammen med kona for å se på TV. Plutselig begynte brannalarmen å ule. Et raskt blikk på betjeningspanelet fortalte at det var på låven det hadde tatt fyr. Sluttbruker handlet resolutt og tømte tre pulverapparat og fikk skjøvet traktoren ut av bygningen. Hvis det ikke hadde vært brannvarslingsanlegg, så hadde katastrofen vært et faktum med driftsavbrudd, tap av dyreliv og tap av store materielle verdier.

 

September 2007

En gårdbruker i Vinje hadde brann i våningshuset sitt sist uke.
Leietakere, som bodde i et utleiehus ca. 60m unna hovedhuset, ble varslet av talebeskjed fra Voice-panelet som sto plassert i utleiehuset og var oppkoblet mot brannsentralen i hovedhuset.
Leietaker gikk opp til hovedhuset for å sjekke, og de så at det kom røyk ut fra huset, men de kom ikke inn pga. at huset var avlåst.  De varslet brannvesenet som kom for å slukke, men brannen hadde tatt overhånd. Totalsikring av gården lønner seg – øvrige bygninger ble reddet og det ble ingen personskader!

September 2007

En gardbruker i Gudbrandsdalen jobbet ute på jordet og kona drev inne da de ble varslet av alarmen. Kona gikk ned i fjøset umiddelbart og ble møtt med stor røykutvikling i dyrerommet. Det viste seg at det var en elektrisk feil i en varmelampe som de hadde hengt over en nyfødt kalv tidligere på ettermiddagen. Verdier for over 6 mill. ble spart på grunn av tidlig varsling fra Elotec-anlegget.

 

August 2007

Storbrann avverget på grunn av blitzlampe.
Brannen startet i en varmelampe – bonden sjøl drev og høytrykkspylte med hørselvern da han ble varslet av blitzlampen som var tilkoblet Elotec anlegget. På grunn av tidlig varsel klarte han å slukke brannen med kun tap av 6-7 griser – grisehuset inneholdt 700 individer

 

August 2007

650 svin reddet av brannalarmen.
En gårdbruker i Stokke reddet sine 650 griser og en driftsbygning på 1200 kvadratmeter fordi de hadde alarmanlegg fra Elotec.

 

Februar 2007

En gårdbruker i Oltedal reddet dyra og totalskade på driftsbygningen ble unngått! Brannen oppsto i en høytrykkspyler som ikke var i bruk. Elotec-anlegget varslet, og avløseren håndterte selv slukking. 30-40 storfe og ca. 100 sauer er uskadd. Melkerom og to tilstøtende rom fikk noe brann- og røykskader.

 

Januar 2007

Brann til 14 millioner kroner avverget i Tyskland.
17. januar 2007 oppstod et branntilløp i i et fôrtørkeanlegg i Kirchdorf som følge av varmgang i et kulelager. Tidlig varsling gjorde at de ansatte kunne holde brannen i sjakk til brannvesenet ankom. Foretaket hadde etter mye søk kommet frem til at Elotecs brannalarmsystem var det eneste systemet som var egnet i deres miljø, og anlegget ble installert tidlig i 2006. Ett år senere forhindret anlegget en brannkatastrofe da varmgang i et kulelager førte til antenning i båndtørkeren.

Uten brannalarmanlegget anslås det at skade samt driftsavbrudd ville gitt kostnader på nesten 14 millioner kroner.

 

Januar 2007

Tirsdag morgen den 16. januar ble en gårdbruker i Bæverfjord i Surnadal kommune varslet av Elotec-anlegget. Stedsangivelsen på brannsentralen viste at brannen var driftsbygning hvor varmgang i en kabel i siloen hadde medført at sagflis og plast hadde tatt fyr. Brannen ble slukket av gårdbrukeren selv, og totalskade ble unngått.

 

Januar 2007

Natt til 4. januar oppstod det brann i kårenden på et større våningshus i Verdal. Brannalarmen ble utløst, og gårdens eiere våknet, fikk varslet brannvesenet og reddet ut gamlemor på 90 år. Materielle skader begrenser seg til sot og røyk på innbo, mindre brannskader  på bygning. I følge forsikring er antatt besparelse ca10 millioner kroner, men viktigst: I følge brannvesen, politi og gårdens eiere reddet brannalarmen ett menneskeliv.

 

September 2006

Storbrann avverget på Frosta
Tirsdag 19 september på kvelden gikk alarmen hos en produsent på Frosta. På grunn av tidlig varsel fra Elotec-anlegget ble brannen slukket i riktig fase, og den fortettede bygningsmassen ble spart og produksjonsavbrudd ble unngått.

 

Juni 2006

På grunn av tidlig varsling fra Elotec anlegget og snarrådig innsats fra noen laksefiskere ble en storbrann i Rennebu forhindret tirsdag 14.juni. De to laksefiskerne bodde i kjelleretasjen på våningshuset da de hørte alarmen og fikk stedsangivelse fra Elotec anlegget. Da de kom inn i fjøset slo flammene opp mot taket og med tilgang til brannslokningsutstyr fikk de raskt herredømme over flammene. En dyretragedie ble unngått og gammelfjøset, samt våningshus og det nye store samdriftsfjøset i bygda ble reddet på grunn av tidlig varsling.

 

Mars 2006

Gård berget i Tønsberg
E-verket hadde tatt strømmen, og mens strømmen var borte ble det ved en feil plassert brennbart materiale på en kokeplate.
Platen sto på, og da strømmen kom tilbake oppsto det røykutvikling og varmgang. Brannvarslingsanlegget fra Elotec varslet sluttbruker, som er svært takknemmelig for at anlegget berget gården og at skader ble unngått.

Mars 2006

Storbrann avverget i næringsbygg i Førde!
Sist helg tok det fyr i en av hyblene i Magne Aase-bygget i Førde. Det adresserbare brannvarslingsanlegget MAGNUM fra Elotec detekterte arnestedet og varslet brannvesenet.

Brannvesenet kom raskt på plass og fikk begrenset skadene. Gårdeier er veldig fornøyd med at totalskade på bygget og avbrudd i driften ble unngått.

 

Januar 2006

Storbrann avverget på Nesna
Bonden jobbet i nytt bygg da han ble varslet av utvendig sirene på driftsbygningen. Det var varmgang i forbindelse med et "hybelkjøkken" som hadde utløst varsling fra Elotec-anlegget som har stått i drift i 12år. Bygningsmessige verdier for kr 6,5 mill. ble reddet, og store dyrelidelser ble spart.

 

Desember 2005

Branntilløp i Kana
Lørdag morgen var det branntilløp hos en gårdbruker i Kana. Bonden ble varslet av Elotec anlegget og klarte å slukke brannen ved hjelp av fire pulverapparater.
Brannen kan være påsatt, da en person ble sett løpende bort fra åstedet. Det var plassert julenek ved potetkjelleren og disse var antent og utløste brann i potetkjelleren. Sterk varme gjorde at aspirasjonsrørene i taket smeltet, men ingen dyr ble skadet og bonden er kjempeglad for at han hadde brannvarsling fra Elotec!

 

Desember 2005

Brann avverget på Høylandet Samfunnshus i helgen. Et sceneteppe hadde falt ned på en ovn som forårsaket branntilfellet.
Anlegget gikk i alarm, og nummersenderen ringte opp ansvarlige som kom til og fikk slukket brannen før den fikk utviklet seg. Samfunnshuset er restaurert for flere millioner det siste året, og kunden er meget godt fornøyd med Elotec-anlegget.

 

November 2005

Katastrofal bybrann avverget på Røros.
Natt til fredag 18.november hadde et stearinlys montert over en vedovn smeltet og dryppet ned på ovnen og fordampet. Det trådløse brannvarslingsanlegget ELOTEC ROYAL som sikrer Røros by detekterte og varslet brann.


Det var allerede tett med røyk og gasser i rommet da en nabo som er brannmann kom som førstemann til stedet.

Brannvesenet uttaler at situasjonen fort kunne vært katastrofalt for huseier og Røros by om gassene hadde blitt antent.

 

Oktober 2005

Elotecs brannvarslingsanlegg hindret storbrann på Vestlandet!
Fredag den 14.oktober 2005 kunne det gått riktig galt for familien Tjemsland på Mossige i Time. I følge brannvesenet var det tidlig varsling fra Elotecs brannvarslingsanlegg og med påfølgende slukkeinnsats fra fruen på gården som hindret en ny storbrann.
Dyrelidelser, kostnader og unødig tidsbruk med et avbrudd i driften ble unngått, og materielle verdier for mer enn kr 9 mill ble berget!

 

April 2005

Elotecs brannalarmanlegg reddet menneskeliv i leilighetsbygg på Røråsen.
Natt til 28.04.2005 løste alarmen ut i leilighetsbygget på Røråsen. Brannvesenet uttaler at god sikring med alarmanlegg nok reddet menneskeliv!

 

April 2005

230 sau reddet fra flammene på gård i Steinkjer.
På grunn av tidlig varsling fra brannvarslingsanlegget og god hjelp fra naboer og brannvesen, klarte Frits Opdal å redde ut alle dyra da det begynte å brenne i fjøset på Vallem gård søndag ettermiddag. Elotec brannalarmanlegg var montert i fjøset, det hindret en dyretragedie.

 

– Jeg satt i stua og hørte at brannalarmen gikk. Jeg sprang ut med en gang. Det er klart at det er dramatisk når 230 sauer og 20 lam skal reddes ut fra et brennende fjøs, sier Frits Opdal. På denne årstiden er han jevnt ofte i fjøset, omtrent hver halvtime, for det er midt i lammingen.

 

– Hadde jeg ikke hatt brannalarm kunne dette ha gått mye verre; en halvtimes tid og hele fjøset kunne ha vært overtent. Brannen har trolig startet i nærheten av viftemotoren til ventilasjonsanlegget.

Mars 2005

Gårdbruker i Kolvereid ble vekket av alarmen...
Gårdbrukeren ble vekket av brannalarm på morgenen, alarmen hadde blitt utløst i fjøset. Det viste seg at det var en koblingsboks som hadde tatt fyr.  Kunden fikk slukket dette raskt med pulverapparat. Skadene ble minimale, takket være Elotec brannalarmanlegg.

Februar 2005

Gårdsbruk i Bygstad reddet fra flammene.
Det oppstod brann i sikringsskapet på nattestid. Elotecanlegget varslet raskt og gårdbrukeren slukket selv med pulverapparat.

 

Desember 2004

Verneverdig hovedbygning i Østfold reddet fra brannkatastrofen!
Reparasjonsarbeide på taket startet sannsynlig brann på loftet. Anlegget ga tidlig varsling og de klarte å slukke før brannvesenet kom til stedet.

 

Desember 2004

I Brumunddal forhindret brannalarmanlegget en brann i bartneri. Alarmen gikk ca. kl. 04.00, det var fyrkjelen som hadde forårsaket brann. På grunn av tidlig varsling klarte gartneren å slukke med pulverapparat. Anlegget har vært i drift en snau måned!

 

Oktober 2004

Familien Hansen i Hemnes berget husdyr og millionverdier på grunn av Elotecanlegget. Ekteparet Anita og Odd Hansen på gården Gløsen på Sund i Hemnes takker brannvarslingsanlegget i fjøset for at ikke driftsbygningen ble flammenes rov.

Juli 2004

Når uhellet er ute, er det trygt med Elotec brannvarsling. Branntilfelle hos gårdbruker i Rennebu oppstod i forbindelse med at pipa skulle feies. Kårkona hadde lagt et håndkle over ovnen eller ovnsrøret for å hindre at sotstøv skulle komme inn i rommet. I farta glemte de håndkledet og tente opp og gikk deretter ut. Brannalarmen ble utløst og skade ble avverget.

Juni 2004

Eldre ektepar i Rennebu våknet av alarmen. Søndag 13.6.2004 kl 05.00 ble Elotec-alarmen utløst på gård i Rennebu. En fryser som stod i kjelleren på kårhuset hadde tatt fyr. På grunn av rask varsling ble kårhuset reddet. Hva som kunne ha skjedd med de to gamle som lå og sov, ja det blir bare antakelser. Takket være Elotec gikk det bra denne gangen også.

Juni 2004

Branntragedie i Vottendalen forhindret. En fornøyd gårdbruker melder om forhindret brann pga. Elotec alarmanlegg. Branntilfelle i en viftemotor i driftsbygningen, anlegget varslet uten at tragedien inntraff.

Juni 2004

Hva skjedde hos Jan Lian i Overhalla?
Branntilfelle i 2 år gammel driftsbygning med 70 storfe. Teknisk feil på en automatisk vasker på melkeanlegget. Feilen førte til at vameelementet ikke var blitt slått av, og dermed ble temperaturen svært høy med påfølgende røykutvikling. Takket være varslingsanlegget ble varme- og røykutviklinga oppdaget før det slo ut i flammer. Verdier for ca. 6 mill. kunne ha gått tapt. Sluttbruker er kjempefornøyd med anlegget.


OVERHALLA:

Gårdbruker Jan Lian på Lille-Amdal i Overhalla er glad for at han også investerte i brannvarslingsanlegg da han bygde ny driftsbygning for to år siden. Hvis ikke, kunne 70 storfe i verste fall ha brent inne og millionverdier gått tapt.

– Sønnen min, Bjørn, passet gården forrige helg da alarmen gikk søndag formiddag. Da han kom bort i fjøset, viste det seg at det hadde oppstått en teknisk feil på en automatisk vasker på melkeanlegget, forteller Lian.

Høy temperatur
– Feilen førte til at noen varmeelement ikke var blitt slått av, og dermed ble temperaturen svært høy med påfølgende røykutvikling. På en sentral med tilknytning til varslingsanlegget kunne Bjørn se hvor feilen var, og han fikk nedkjølt varmelementene.

– Dermed ble det ikke noen direkte brann. Takket være varslingsanlegget ble varme- og røykutviklinga oppdaget før det slo ut i flammer. I følge det Bjørn har forklart, tok det ett til to minutter før varmeelementene var nedkjølt.

–  Nå ble det bare bagatellmessige skader på det tekniske utstyret som må utbedres. Hadde varmeutviklinga fortsatt med brann som følge, kunne verdier for til sammen rundt seks millioner kroner ha gått tapt, sier Jan Lian.

God investering
Han forteller at varslingsanlegget kostet 70 000 kroner, men synes det er ei god investering. Blant annet gir det relativt stor rabatt på forsikringspremien.

– Det har fungert perfekt. Vi har ikke hatt noen falske alarmer i løpet av de to åra, og det virket da det skulle. Vi er glade for at vi har det, sier Lian.

Ved siden av selve varslingsanlegget er det også plassert flere brannslokkingsapparater i driftsbygninga. Dessuten finnes det vannslanger rundt om på gården. Dermed er man godt forberedt også dersom det mot formodning skulle utvikle seg til brann.

Juni 2004

Mære Landbruksskole reddet fra flammene. Landbruksskolen ble reddet fra flammehavet pga. tidlig varsling av Elotec anlegget, i følge brannvernleder.
Det oppstod brann i el-tavla, alarmen gikk, og en av skolens elever kom raskt til og klarte å slukke.

Juni 2004

2 gårdsbruk i Stange ble reddet av Elotec-anlegget. Årsakene var så forskjellige som selvantenning på låve, og røyking på senga. Hos den ene gårdbrukeren oppstod det selvantenning i såkorn på låve. Papir med malingsrester hadde ved et uhell kommet i kontakt med sekkene, og dette medførte varmgang og røykutvikling. Anlegget varslet, og gårdbrukeren klarte å slukke før brannvesenet kom til. Det andre tilfellet skjedde i en kårbolig som var utleid – røyking på senga utløste alarmen, og gårdbrukeren kom leieboeren til unnsetning, uten personskade.

November 2003

Branntragedie avverget på Oppdal. En av de største gårdene på Oppdal unngikk brannkatastrofen på grunn av tidlig varsling fra Elotec-anlegget. Brannen oppstod i kårhuset, og bonden som var i fjøset løp til og klarte å slukke selv.

November 2003

Elotec forhindret milliontap på Vestlandet. Brannalarmen gikk kl. 02.00 på natten, og varslet brann i et grønnsakslager på gården. På grunn av tidlig varsling fra Elotecanlegget klarte de selv å slukke brannen. Gårdbrukeren har for kort tid siden installert brannvarslingsanlegget, og Gjensidige Nor Forsikring uttrykker nok en gang at de er spart for en skadeutbetaling på flere millioner kroner.

Lenker
Language
Min side